زگیل صورت چیست ؛درمان با لیزر، فریز و روشهای خانگی
زگیل ها زائده های گوشتی کوچکی هستند که ممکن است روی هر نقطه از بدن ایجاد شوند. عامل اصلی ایجاد زگیل ویروس پاپیلومای انسانی یا همان اچ پی وی HPV می باشد. این زائده های گوشتی اگر روی هر قسمتی از صورت ایجاد شوند، به آنها زگیل صورت می گویند.
زگیل های صورت انواع مختلفی دارند و از علائم آنها می توان به برجستگی، خارش، سوزش (در صورت کنده شدن) یا قرمزی اشاره کرد.
این عارضه به شکل دو روش پزشکی و خانگی قابل درمان بوده و زمانی که فرد برای از بین بردن زائده ها به پزشک مراجعه کند، وی با در نظر گرفتن شرایط بیمار، بهترین روش را انتخاب می کند.
امروزه بهترین و سریع ترین روش درمان اکثر بیماری ها و زائده های پوستی لیزر CO2 بوده که قادر است در کوتاه ترین زمان ممکن بدون هیچ گونه عوارض زگیل های صورت، گردن، زگیل تناسلی و… را از بین ببرد.
علت زگیل پوست صورت
با این وجود که اکثر پزشکان و منابع پزشکی اعتقاد دارند ویروس اچ پی وی به طور شایع از تماس ناحیه تناسلی افراد با فرد آلوده منتقل می شود، لازم است بدانید که طبق تحقیقات اخیر زگیل دست، زگیل صورت یا پا می توانند از طریق تماس طولانی با زائده به فرد سالم منتقل شوند.
این بدان معناست که فرد می تواند پس از لمس یک زگیل فعال روی بدن شخص دیگری ، دچار ویروس اچ پی وی و سپس زگیل شود.
به همین شکل این چرخه ادامه داشته و افراد می توانند به زگیل مبتلا شوند. همچنین اگر خود فرد مبتلا، قسمت زگیل را لمس کرده و دست خود را به قسمت های دیگر بدنش بزند می تواند باعث رویش مجدد زگیل شود.
این عارضه به این دلیل است که اچ پی وی HPV یک ویروس کاملا فعال بوده و می تواند از طریق تماس منتقل شود.
علائم و نشانه ها
ویژگی های این زگیل ها روی صورت عبارت است از:
- رنگ زگیل های صورت معمولا بی رنگ یا رنگ خود پوست هستند.
- زمانی که آنها را لمس می کنید، کاملا برآمده هستند.
- آنها می توانند به شکل ردیفی (خطی) ایجاد شده یا پراکنده باشند.
- معمولا سطحی زبر و خشن دارند و ظاهر زشتی روی صورت فرد به وجود می آورند.
- آنها معمولا بدون درد هستند ولی ممکن است خارش یا سوزش داشته باشند.
- در موارد نادر زگیل های صورت می توانند خونریزی کنند.
انواع زگیل های صورت
به طور معمول شایع ترین زگیل هایی که می توانند در صورت ایجاد شوند شامل زگیل های تخت و فیلی فرم هستند. همچنین انواع زگیل های صورت به همراه توضیحات بیشتر شامل موارد زیر هستند:
زگیل های تخت
این زگیل ها را با نام تخت، مسطح یا صاف شنیده اید. که در اطراف خراش یا بریدگی پوست ایجاد می شوند. در نتیجه آنها مستعد رشد در مناطقی از پوست هستند که خراشیده شده یا آسیب دیده اند. صورت و پاها بیشتر از نقاط دیگر بدن مایل به ابتلا زگیل های تخت هستند.
این نوع به رنگ پوست بوده، دارای سطحی صاف هستند که اندازه آنها 1–7 میلی متر است. زگیل های تخت معمولا به صورت خوشه ای رشد می کنند.
زگیل های فیلی فرم
زگیل های فیلی فرم بر خلاف زگیل های تخت ظاهری تیز و کاملا برجسته دارند. آنها خیلی سریع رشد می کنند و ممکن است در صورت عدم درمان، قسمت زیادی از صورت را درگیر کنند. محل رشد زگیل های فیلی فرم معمولاً در نزدیکی دهان ، چشم ها و بینی می باشد.
زگیل صورت را چگونه از بین ببریم ؟
به طور طبیعی هیچ شخصی دوست ندارد که زائده های اضافی روی صورت خود داشته باشد و از وجود زگیل صورت احساس خجالت و ناخوشایندی دارند. در نتیجه زمانی که مبتلا به آنها می شوند، ترجیح می دهند طی سریع ترین روش اقدام به درمان کنند.
زمانی که به پزشک معالج مراجعه کنید، او نسبت به شرایط جسمانی، محل رشد زگیل صورت، سن و سابقه پزشکی ممکن است روش های مختلفی را برای درمان پیشنهاد دهد که عبارتند از:
درمان با روش های پزشکی
اگر زگیل ها خیلی ریز باشند، پزشک ممکن است چند روش خانگی را پیشنهاد کند که کمی زمان بر هستند. به همین دلیل مراجعه کنندگان معمولا ترجیح می دهد تا سریع تر با یکی از دو روش لیزر یا جراحی زگیل های خود را از بین ببرند. این روش های درمانی شامل موارد زیر می شوند:
لیزر زگیل صورت
درمان زگیل صورت با لیزر علاوه بر جدید ترین روش درمان، سریع ترین راه نیز می باشد. این زائده ها در هر اندازه و حجم، با اشعه لیزر قابل درمان هستند. زمانی که پزشک روی توده زگیل لیزر اعمال می کند، علاوه بر خود زائده اگر اطراف آن هم آلوده شده باشد، از بین می رود.
درمان انواع زگیل صورت با لیزر در کمتر از نیم ساعت بدون نیاز به بیهوشی، سرپایی در کلینیک انجام می شود. این روش نیاز به استراحت مطلق یا پانسمان ندارد.
عمل جراحی
در این روش پزشک می تواند با استفاده از چاقوی جراحی زگیل های متوسط یا بزرگ را خراش داده و ببرد. با این وجود که زگیل ها با استفاده از تیغ جراحی قابل برداشتن هستند، اما روش مناسبی برای درمان زگیل های صورت نمی باشد. چون معمولا جای تیغ باقی می ماند.
این روش ممکن است همراه با کرایوتراپی انجام شود. دکتر سطح زگیل ها را کمی خراج می دهد تا نیتروژن مایع بهتر بتواند به عمق بافت نفوذ کند.
ممکن است پس از جراحی زگیل صورت، دکتر محل عمل را به طور سطحی پانسمان کند.
کرایوتراپی یا فریز زگیل صورت
کرایوتراپی، انجماد یا فریز کردن زگیل صورت به اعمال نیتروژن مایع در دما -196 درجه سانتی گراد روی زائده گفته می شود. پزشک با استفاده از این ماده در واقع زگیل ها را خشک می کند و پس از گذشت چند روز خود به خود می ریزند.
مطلب پیشنهادی: درمان زگیل با کرایو چگونه انجام می شود؟
سوزاندن (الکتروکوتر)
طی عمل زگیل صورت به روش الکتروکوتر؛ در واقع یک جریان الکتریسیته ضعیف از زائده عبور داده می شود. کوتر تراپی در واقع می تواند از تشکیل بافت غیر طبیعی در صورت جلوگیری کند و بدون خونریزی انجام شود. ولی برای درمان زائده های صورت گزینه مناسبی به نظر نمی رسد.
کانتاریدین
کانتاریدین ماده ای است که پس از اینکه پزشک آن را روی زگیل اعمال می کند، می تواند باعث ایجاد تاول شود. این تاول بعد از چند روز می ترکد و طبق نظر پزشک، ظرف 3–4 ساعت یا به محض بروز تاول یا درد باید محل عمل شده شستشو داده شود.
متخصصان پوست به دلیل خطر تاول زدن که در برخی از افراد عوارض خطرناکی به وجود می آورد، معمولا از کانتاریدین در زگیل های واقع در صورت استفاده نمی کنند.
لازم به ذکر است که سازمان غذا و دارو (FDA) هنوز کانتاریدین را برای درمان زگیل صورت و دیگر زائده ها تأیید نكرده است.
درمان خانگی
طبق آمار؛ بعضی از زگیل های صورت ممکن است طی یک سال با تقویت سیستم ایمنی بدن، به خودی از بین بروند. این احتمال کاملا 50–50 است. یعنی شاید درمان شوند شاید هم نه!
مدتی بود که از اسید سالیسیلیک برای درمان زگیل صورت استفاده می شود ولی به دلیل عوارض جبران ناپذیری که روی پوست می گذاشت، دیگر از آن استفاده نمی شود.
همچنین طبق تحقیقات پزشکی ویتامین A و مشتقات آن مانند روغن کبد ماهی می توانند موثر باشند. اما استفاده از این روش ها نیز حتما باید با مشورت پزشک متخصص انجام بگیرد.
پیشگیری
برای کاهش خطر ابتلا یا انتقال زگیل با رعایت موارد زیر می توانید این احتمال را به حداقل برسانید:
- از دست زدن به زائده های پوستی اشخاص خودداری کنید.
- از به اشتراک گذاشتن وسایل شخصی مانند حوله، لباس یا ناخن گیر با کسی که زگیل دارد خودداری کنید.
- باز نگه نداشتن زگیل های فعال و پانسمان کردن.
- عدم خراش دادن زائده با ناخن.
- عدم خاراندن زگیل یا تلاش برای بریدن آن.
- اگر به این زائده ها مبتلا شدید، هر چه زودتر برای درمان آنها اقدام کنید.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟
زمانی فرد باید به پزشک مراجعه کند که موارد زیر را مشاهده کرد:
- زائده باعث درد می شود.
- خونریزی یا خروج ترشحات.
- گسترش زائده ها به قسمت دیگری از بدن.
- مشاهده تغییرات در رنگ ، اندازه یا بافت زگیل صورت.
- بازگشت زائده پس از درمان.